Gå til hovedindhold
Hjem

Top menu

  • Log ind
  • Artikler
  • Medlemsservice

Main navigation

  • Afdelinger
    • Familiespejd (3 år-0. klasse)
    • Minier i Valdemar Atterdag (1.-3. klasse)
    • Juniorer (4.-5. klasse)
    • Trop i Valdemar Atterdag (6.-10. klasse)
    • Skargeier Klan i Valdemar Atterdag (16-23 år)
  • Kalender
  • Gruppen
    • Beretninger
    • Bjælken
    • Gruppestyrelsen
    • Indkomne forslag til Grupperådsmødet 27.02.19
    • Lovhæfte DDS
    • Regnskab for 2018
    • Spejderhuset - Knasten
    • Udviklingsplan
    • Om gruppen
  • Praktisk info
    • Indmelselse, udmeldelse og kontingent
    • Køb af tørklæde, sangbog og gruppens t-shirt
    • Pakkelister
    • Uniform og mærker
    • Velkommen som ny spejder
  • Bliv leder
  • Log ind
  • Artikler
  • Medlemsservice
  • Bliv spejder

Udviklingsplan

Udviklingsplan for Valdemar Atterdag Gruppe 2019

Centrale værdier og udviklingsområder

Den røde tråd:
Der skal være sammenhæng i spejderarbejdet fra familiespejd til klan. Spejderne skal opleve et fortsat udviklingsforløb hvor de bygger videre på de ting de lærer fra familiespejd til mini, fra mini til junior, og junior til trop. I alle grene arbejdes i årets løb med det centrale arbejdsstof såsom: orientering, førstehjælp, brug af kniv, økse og sav, pioner og tovværk, bål og lejrplads, naturligvis tilrettet de enkelte aldersgrupper.
For at spejderne kan se en sammenhæng, mellem de forskellige grene, vil det forsøges at skabe et sammenhæng i mellem aktiviteter som kommer til udtryk gennem de mærker som spejderne kan opnå i det daglige spejderarbejde.
I løbet af året lærer spejderne forskellige almene færdigheder, således at minierne tilegner sig nogle færdigheder inden de rykker op til junior, og junior tilegner sig nogle færdigheder inden de rykker op til troppen osv.

Sjovt og udviklende lederarbejde:
Det skal være sjovt at være leder i Valdemar Atterdag. Vi skal være ledere nok, så den enkelte leder ikke bliver ”slidt op”. Vi skal hjælpe hinanden, også på tværs af grenene. Man skal primært bidrage med det man er god til og som man synes er sjovt. Der skal også være tid og overskud til regulær lederhygge, hvis der er stemning for det.

Det skal være udviklende at være leder i Valdemar Atterdag. Gruppens ledere opfordres til at deltage i kurser og anden kompetenceudvikling (såsom gren-møder i divisionen, korpsrådsmøde mm). Det skal være legalt at aflyse de ugentlige møder i grenen 1-2 gange årligt for at skabe tid og rum for lederudvikling. Hvis enkelte ledere eller seniorer ønsker at tage kurser for at opnå specifikke færdigheder, som også kan komme gruppen til gavn (klatreinstruktør eller lign.) skal der gives økonomisk tilskud hertil.

Ledere i Valdemar Atterdag skal anerkendes for deres indsats. Der skal tænkes i lederpleje. Hvordan ledere ønsker at blive anerkendt og plejet kan variere. Lederbeklædning eller tilskud til udstyr eller aktiviteter er et oplagt middel. Gruppestyrelsen kan vise anerkendelse i ord og handling. Forældre til spejdere opfordres til at vise anerkendelse ved at hjælpe til når det behøves.

En ambitiøs og attraktiv gruppe:
Patruljearbejdet hvor børn leder børn er den helt centrale og unikke kvalitet i spejderarbejdet. Det er ingen selvfølge at det kan lykkes, men det er vigtigt. Patruljerne skal derfor have al den opbakning, udfordring og støtte de behøver. Grundlaget skal lægges allerede i mini og junior-grenen, hvor patruljeorganiseringen introduceres. Succesoplevelser er en vigtig motivationsfaktor når børn med et travlt fritidsliv skal vælge mellem en eller flere aktiviteter. I Valdemar Atterdag skal der være velfungerende patruljer. Alle tropsspejdere på 12 år eller derover skal opfordres til at tage på PLankurser (arrangeret af korpset), PL/PA Scout college (arrangeret af divisionen) og lignende. Der lægges vægt på at tropsspejderne får mulighed for at deltage i større arrangementer såsom patruljekurser, patruljekonkurrencer, adventureløb (f.eks. Wasa Wasa) og divisionsturnering. 
Spejderarbejdet i Valdemar Atterdag er med udgangspunkt i at spejderne lærer nogle menneskelige og basale færdigheder, både med fokus på spejderfærdigheder, men også almindelige social udvikling.
Der enighed om at lederne vil holde plads åben til at rumme de fleste, men hvis der opstår situationer hvor enkelte spejdere trækker for meget energi væk fra selve spejderarbejdet skal der igangsættes en dialog med spejderens forældre for at finde den bedste løsning for spejderen og spejderarbejdet i gruppen. Vi skal være rummelige, men ikke rumme alle på bekostning af andre.

Synlighed i lokalområdet
For løbende at kunne rekruttere nye spejdere og nye ledere er det vigtigt at gruppen er synlige i lokalområdet på en positiv måde. Det årlige salg af juletræer ved rundkørslen i Gistrup er en vigtig platform. Gruppen har siden 2014 stået for et stort Sankt Hans arrangement for hele byen, med stor opbakning fra byens borgere. Dette har ført til god tilstrømning af nye spejdere.
Synlighed kan også opnås ved hyppigt at skrive historier til lokalaviserne. Alle større aktiviteter i gruppen (sommerfest, gruppetur, troppen på PLan, Wasa-wasa osv) kan fortælles om i lokalaviserne, gerne med fotos.
Brug af uniform og tørklæde giver naturlig synlighed og identifikation. Dette kan suppleres med anden fælles beklædning, såsom gruppens t-shirts, som kan tilbydes gruppens medlemmer til en fornuftig pris.
Gruppens hus i Gistrup, Knasten, er en del af gruppens synlighed i lokalområdet. Det er derfor væsentligt at huset samt omgivelserne holdes i ordentlig stand og fremstår ryddelig. Det bør være muligt udefra at se vores hjemmesideadresse, hvorfra grundlæggende informationer om gruppen og gruppens aktiviteter samt kontaktinformationer kan findes.
Gruppens hjemmeside 
www.valdemaratterdag.dk er et vigtigt kommunikationsmiddel især mellem gruppens ledere og spejderne og deres forældre. Gruppens facebook-side bruges flittigt til at informere om og formidle gruppens aktiviteter og opslagene har en stor rækkevidde.

Engagerede og aktive forældre
Gruppens ledere bærer det ”daglige” arbejde med at arrangere og afholde møder og aktiviteter. Men et højt aktivitetsniveau i gruppen kan kun opretholdes hvis spejdernes forældre jævnligt bakker op  og hjælper til, specielt ved vores indtægtsgivende aktiviteter. Ved aktiviteter som arbejdsdage, er det vigtigt at der opstilles nok og konkrete opgaver, således at forældrene ikke føler de har spildt deres tid, på at se lederne udføre forskellige arbejdsopgaver.
Vi vil opfordre forældrene til at deltage på møderne med små indslag eller anden praktisk hjælp – hvis de eksempelvis er gode til kort og kompas kan de afholde en lille workshop omkring dette.

En god økonomi
Valdemar Atterdags høje aktivitetsniveau og ambitioner er mulige på grund af en god økonomi i gruppen. Økonomien skabes dels gennem spejdernes kontingent, men det største bidrag kommer fra juletræssalget. Selvom de indtægtsskabende aktiviteter kræver mange ressourcer er de vigtige for at gruppen kan have det albuerum som giver mulighed for et højt ambitionsniveau i gruppen, ligesom det i perioder kan være omkostningstungt at vedligeholde spejderhuset.
Større investeringer i gruppen kan der søges fonde og legater til. Dette kan eventuelt organiseres ved at gruppens styrelse nedsætter et fonds-søgningsudvalg.

Organisering og roller
Spejderarbejdet i Valdemar Atterdag er aldersinddelt og organiseret i følgende grene:

  • Familiespejd: børn fra 3 år og til og med 0. klasse. Ved start af 1.klasse rykkes de op til
  • Mini: børn i 1.-2. og 3. klasse. Ved start af 4. klasse rykkes de op til
  • Junior: børn i 4.-5. klasse, ved start af 6. klasse rykkes de op til
  • Trop: Spejdere i 6. klasse og ældre. Ved 16-17-års alder rykkes op til
  • Klanen: 16-17. årige og ældre.

Hver gren har et antal ledere og assistenter tilknyttet som er ansvarlige for grenens arbejde og aktiviteter. Navne og kontaktinformationer på ledere i de enkelte grene fremgår af hjemmesiden.

Brugen af medier
Til brug af kommunikation og udsendelse af officielle budskaber, er der enighed om at det er vores hjemmeside, som skal benyttes. Hvilket betyder at vores Facebook side gerne skal benyttes til at dele billeder mm. og gøre reklame for vores gruppe, den kan også bruges til at sende små hurtige beskeder.
Juniorerne har også deres egen leder/forældre facebook side.

 

Fokuspunkter for 2019

Sammenhæng i spejderarbejdet
I Valdemar Atterdag, vil vi opnå sammenhæng på tværs af grenene i gruppen. Dette kan vi gøre ved at grenene holder møder for hinanden, hvor mini, junior, trop og klan spejdere få mulighed for at lære hinanden at kende og mulighed for at lære fra sig/lære af nogle mere erfarne spejdere. Dette behøver ikke være alle fire aldersgrupper på en gang, men kan være i forskellige kombinationer.
Et mål fremadrettet, er at i 1. kvartal af året kommer højere gren på besøg ”nedad” og reklamerer eller laver møde. I 2. kvartal (inden sommerferien) kommer de spejdere der skal rykke op, på besøg i den nye gren. Dette skulle gerne gøre, at oprykning til og opstart i den nye gren kan foregå nemmere.
Gruppeture fortsættes som hidtil.
At familiespejd startede i 2018, gør at vi er opmærksomme på, at dette udløser behov for opstart af mikrogren. August 2020 vil være et mål for opstart af mikrogren (0. og 1. klasse).
Tropsmedlemmer kunne komme på besøg i juniorgrenen og fortælle om PUF- og PLan-kurser, så juniorerne har noget at se frem til. Ligeledes kunne klanmedlemmer fortælle troppen om nogle af de seje adventureløb, der foregår henover året.
Patruljesystemet er en central del af Det Danske Spejderkorps principper. Det er en udfordring i de mindre grene. Vi vil på de kommende ledermøder bruge noget af mødet på ”workshop” om patruljesystemet, så det konkretiseres hvilke opgaver PL/PA´erne har og hvordan det bruges til hverdag. Troppens brug af patruljer er det der bruges mest, og derfor starter vi her.

Information til forældre
Vi er klar over, at formålet med spejderarbejdet og formidling af hvordan der arbejdes, er vanskelig at fortælle på skrift. Vi ønsker at holde flere forældremøder, minimum ét om året i hver gren, og gerne flere. Dette kunne for eksempel være kort efter opstart/oprykning i efteråret (hvor lederne og de nye forældre kunne hilse på hinanden og få informationer om den nye gren), samt inden tilmelding til sommerlejren (her kunne præsenteres sted, emne, aktiviteter mm.). På forældremøderne kan der komme besøg fra gruppestyrelsen, som kan fortælle om opbygning af gruppen, muligheder for at give en hjælpende hånd eller andre aktuelt.
Vi fortsætter med nyhedsbrevet, som vi introducerede i 2017.

Synlighed i lokalområdet
De store projekter som afholdes i gruppen, er der enighed om er vigtige for gruppen, men arrangementer som Skt. Hans er primært for at vise synlighed og engagement i lokalsamfundet.
Det er vores mål at holde SovUde hvert andet år (de lige år).

Brug af forældre i gruppen
Vi erfarer, at vi skal være meget specifikke omkring at spørge om hjælp ved både møder og praktiske opgaver, og spørge direkte ved behov, både om opgavens art, omfang og tidshorisont.

Ledergruppen
Det kan være en udfordring at starte som ny leder. Nogle har været spejdere før i gruppen, nogle i en anden gruppe, og andre kender sparsomt til spejderbevægelsen. Afhængig af udgangspunkt, holdes der opstartsmøde for den nye leder, de andre ledere i grenen, samt gruppelederen.
Vi ønsker at styrke fællesskabsfølelsen i ledergruppen, ved bl.a. at fortsætte med at holde julefrokost, spisning ifm. ledermøder, og andre ting efter ønske og muligheder.

Samværspolitik
DDS har udformet en generel samværspolitik. Denne bør tilpasses og formuleres for Valdemar Atterdag gruppe. Vi arbejder videre med dette i 2019, og gruppestyrelsen starter. Vi skal være opmærksomme på ikke at kriminalisere os selv og hinanden, ligesom det ikke skal blive for stramt så vi gør det for besværligt for os selv, f.eks. hvis man er få ledere med på en tur eller lejr.

Kontakt

Valdemar Atterdag
Lindekrogen 1
9260 Gistrup
Danmark

Følg os på

En del af

Det Danske Spejderkorps logo